Projecten Cor Kalfsbeek en Sibylle Kalfsbeek

Dodshoorn

Grolloo

De opdrachtgever van het nieuwe landgoed Dodshoorn wenste niet alleen een ruime woning met rieten kap, maar ook een onderkomen voor oldtimers en koetsen, een kantoor, paardenstallen, een ontvangstruimte met een voor publiekspresentaties toegeruste buitenbak. Tegen die achtergrond is ingezet op de expressie van een landhuis als een ensemble van bouwvolumes.
Scheiding tussen openbaar en privé terrein moest ook zonder hekken en borden duidelijk zijn. Het woonprogramma van het huis wordt bovenop een plint geplaatst met in het souterrein nevenfuncties. Deze functies liggen tegelijkertijd op het niveau van de binnenhof. Achter de plint geven grote terrassen aan de voorkant toegang tot het huis en aan de achterkant toegang tot een ommuurde en verzonken tuin. Oriëntatie op het oosten (allee zijde) wordt onderstreept door twee voor de plint geplaatste tuinkamers en een koperen overstek onder het rieten dak. De noord - uid oriëntatie van het huis reageert op een over dwars gesitueerde zichtas in het landschap.
In een neven volume met aanbouw achter het hoge woonhuisdeel bevindt zich het kantoor en haaks erop de stallen.
Het karakter van het ontvangstgebouw beperkt zich tot een schuurvolume.
De gebouwen zijn casco opgeleverd en door derden afgebouwd en ingericht.