Projecten Cor Kalfsbeek en Sibylle Kalfsbeek

Huis te Wiel

Eck en Wiel

In een vorm van collectief opdrachtgeverschap van drie families zijn twee nieuwe woonhuizen en een bijgebouw gerealiseerd bij een boerderij met de status van rijksmonument. De locatie is een heel bijzondere: het door een gracht rondom omsloten erf van het voormalig landgoed Huis te Wiel in het buitendijkse gebied van de Rijn in de Betuwe. Achter het monument op de noordoostelijke hoek van het erf is een binnenhof gecreëerd en ingekaderd door vlonders.
De twee schuurhuizen en het haaks erop gesitueerde bijgebouw met kantoor, berging en een folly zijn verbonden door de vlonders. De ingetogen huizen kunnen worden gezien als bijgebouwen bij de boerderij, die zich schikken in de hiërarchie aan het monument. Ze hebben niet alleen een - zelfde dakhelling als de deel van de boerderij maar volgen ook de nokrichting ervan. Bovendien zijn zij zodanig gesitueerd dat die nokrichting zich exact in het midden van de woonhuizen bevindt.
In het interieur is door de lange zichtlijnen het huis in zijn geheel ruimtelijk te beleven, van kopgevel tot kopgevel, van zijgevel tot zijgevel. De ruimtelijke beleving wordt verder versterkt door de toepassing van ruime vides, ook in verticale zin, van vloer tot kap. De keuken steekt tot ver buiten de rechthoek van de constructie om vrij zicht te bieden op de kopgevel van het monument.