Projecten Cor Kalfsbeek en Sibylle Kalfsbeek

Sol

Wapserveen

Gewenst was een humaan huis dat zich als vanzelfsprekend in het landschap manifesteert. Symmetrie, van oudsher kenmerkend voor landgoedhuizen, speelt daarom als referentie wel een rol, maar wordt ook gefrustreerd. Het ontwerp is een spel van symmetrie en asymmetrie.
De plattegrond is, naar wens, op alle richtingen georiënteerd. Een ruime hal met trappenhuis onder een bovenlicht vormt de spil van de interne organisatie én zorgt voor veel daglicht in het hart van het huis. Naar het zuiden toe biedt de locatie zicht op open veld en bos, daarom is aan die kant de hoofdoriëntatie en de serre gesitueerd. Zowel in de richting noord - zuid als oost - west is er interactie met het landschap. In de woonzone aan de zuidzijde maken de, in de wanden weggewerkte schuifdeuren echter ook intiem terugtrekken binnen een enkele ruimte mogelijk.
Forse dakoverstekken creëren van de terrassen op het oosten én het westen zowel binnen- als buitenruimte.