Projecten Cor Kalfsbeek en Sibylle Kalfsbeek

Verbouw Vledderhof

Met behoud van de oorspronkelijke structuur van de plattegrond zijn extra deurpartijen geïntroduceerd die zichtlijnen zowel in de lengte als ook in de breedte mogelijk maken. De aanbouw heeft aanzien en functie van een serre gekregen met eronder de wijnkelder. De hoofdtrap is naast de gang geplaatst en vanaf de entree is het zicht vrij via de serre naar buiten. Om niet te vervallen in historiserende interpretaties van niet aangetoond detail- en materiaalgebruik is voor een kwalitatief hoogwaardige maar eenvoudige afwerking gekozen - teruggaand naar de sobere tijd van de Drentse ontginningslandgoederen rond 1850. Belangrijk was de handmatige afwerking: pleisterwerk met de korte rei en sauswerk met de blokkwast. Het houtwerk is geplamuurd en met de kwast geschilderd. De vormgeving van de paneeldeuren is wel eigentijds: houten raamwerk met mdf paneel of glas ipv brede delen. De historische kleurstelling volgt de architectuur buiten: het wit gepleisterde voorhuis (wonen) is het meest hoogwaardig afgewerkt met blank geoliede grenen delen (eiken was te luxe geweest). Het boerderijgedeelte (koken) is eenvoudiger met groengrijs geschilderde lariks vloerdelen en dito keukenmeubilair. De gastenbadkamer en de bijkeuken zijn in de deel gebouwd en uiterst sober.