Projecten Cor Kalfsbeek en Sibylle Kalfsbeek

Verbouw Vledderhof

Vledder

Na het slopen en opruimen van alle agrarische bedrijfsgebouwen resteerde een ca. 1 ha groot braak liggend terrein. Daar waar aan de oost- en de zuidzijde relatief kleine ingrepen binnen de aanwezige oude parkstructuur volstonden was voor de westzijde een totaal nieuw concept nodig. Conform de traditionele opzet van een landgoed met een siergedeelte (park en siertuin) en het nutgedeelte (boomgaard, moestuin en pluimvee) is voor de invulling van het nieuwe gedeelte gekozen voor een mix van sier en nut. De toevoeging van een royale vijver lost twee problemen op: aan de ene kant wordt de serre verankerd in zijn plek en aan de andere kant beëindigd de vijver met een zachte oever het park en bakent met de strakke kant het nutgedeelte af. Met de grond uit de vijver wordt het park beëindigd en met 100 rhododendren beplant. Naast de vijver zorgt een lindelaan - later op te snoeien als berceau - voor intimiteit en ruimtelijkheid op het grote terrein. Dicht bij de keuken ligt parallel aan de deel de moestuin. In het verlengde van de boerderij omsluit een U-vormige hazelaarshaag de bessentuin. Op de plaats van de oude stallen staan de hoogstam fruitbomen ingelijst door beukenhagen. Tussen de boomgaard en de lindelaan zouden de verblijven en weides van kippen en geiten komen.