Projecten Cor Kalfsbeek en Sibylle Kalfsbeek

Prijsvraag i.s.m. Peter de Kan

Hasselt

Het huis dat na de brug kwam...
Door het bruggenhoofd aan de zuidoever van het Zwartewater bij Hasselt te markeren met een uitkijktoren wordt de visuele link tussen de beide oevers weer hersteld. We willen echter niet alleen een visuele link herstellen, we willen ook een programmatische verbinding tussen Hasselt en dit markeringspunt. Wij voegen aan de uitkijkpost een hotelkamer toe. Passerende boottoeristen kunnen bij een uitbater de sleutel halen en daarna aanmeren bij en logeren in de uitkijktoren. Ook passsanten zonder boot kunnen de hotelkamer boeken en zij worden dan vanuit Hasselt overgezet. Zo herinnert Hasselt weer aan de veerverbinding die hier vroeger was. Zij betreden de toren via een loopbrug en vinden dan op de begane grond een picknickplek.. Hoger in de toren bevindt zich een uitkijk die via trappen bereikt wordt. De trappen lopen langs de wanden van de toren: zo kan de ruimte optimaal ervaren worden. Onderweg bieden ramen zicht op de omgeving. Boven biedt een smal raam uitzicht op Hasselt. Tot hier delen hotelgast en passant de ruimte en het programma. De hotelgast kan nu via een buitentrap naar de bovenste verdieping; de hotelkamer. Hier biedt een maximaal groot raam uitzicht op Hasselt - de hotelgast heeft Hasselt aan zijn voeten...