Projecten Cor Kalfsbeek en Sibylle Kalfsbeek

Tandartspraktijk

Rolde

Voor de bebouwing van een open, door vrijstaande woningen omzoomde ruimte wenste de gemeente een gezondheidscentrum in één bouwlaag. Van het toekomstige totaalplan voor een gezondheidscentrum is een deelplan voor de tandartspraktijk uitgewerkt. Het gebouw is gedacht als een neutrale 'broche' in de groene ruimte met twee vensterloze gevels in rode baksteen ter plaatse van eventuele latere uitbreidingen en twee voornamelijk in hout uitgewerkte zichtzijden: de entreegevel en de glazen gevel met de behandelkamers achter een royaal dakoverstek. De behandelkamers zijn onderling langs de gevel geschakeld. Zo kunnen specialisten contact met elkaar onderhouden zonder het publieksgebied te betreden. Dit principe voor het ontwerp wordt ook gehanteerd wanneer in 2007 de praktijk verkocht en uitgebreid wordt.

De inrichting beoogt via kleur en materiaal de behoeftes van de gebruikers te ondersteunen. De patiënten wachten in een ontspannen omgeving met hout beklede wanden (WRC). De behandelkamers stralen naast technisch kunnen aandacht voor de patiënt uit met bewegende kunst aan het plafond en een kleurvlak onder de stoel als belangrijkste plek van handeling. De facilitaire ruimtes in het hart van het gebouw zijn in een felle groengele kleur geschilderd en separeren de personeelsruimten van het patiëntentoegankelijke gedeelte.