Projecten

Fotogalerij NOORDERLICHT

Groningen

Noorderlicht is gevestigd in een markant gebouw uit 1935 in een aan de Art Deco verwante stijl. Voorheen was het pand in gebruik door een reeks winkelbedrijven. Het pand is uitgewoond en in zijn structuur aangetast. Om de structuur van het pand te herstellen zijn vijf gebieden verschillend uitgewerkt . Het entreegebied met glazen tochtsluis die de ruimte opdeelt in leesplek en etalage. Het trappenhuis, met de oudste lift van Nederland en met rondom marmeren lambrisering is historisch beschermd, en is door de Monumentendienst van de Gemeente met hun kleurvoorstelling opgeknapt. De grote hoge ruimte erachter is de fotogalerij, licht en kaal. De smalle gang ernaast zou voor opslag worden gebruikt. Door deze toch bij de tentoonstellingsruimte te betrekken verhoogt dit de ruimtelijke beleving en door het in oorspronkelijke staat te handhaven ( de spelonk) wordt het verleden tastbaar. De twee lage ruimtes achter zijn 'aangeplakte' volumes in de tuin en daarom bekleed met ruw gezaagde steigerplanken.
Op de verdieping doorbreekt het trappenhuis de werkvloer van Noorderlicht. Deze onderbreking is optisch verkleint door één doorgaande wand te bekleden met Plexwood. Een patroon van elektrolytisch verzinkte strips (magneetwand) zorgt voor extra dynamiek. Een gele 'loper' verbindt kantoorfuncties (grijs ) met de aan de straat gelegen vergaderruimte (rood).