Projecten

Uitbreiding Saksische boerderij

Dwingeloo

Bij deze Saksische boerderij wordt de begane grond ingenomen door een restaurant, terwijl de achterzijde en de verdieping voor wonen zijn bestemd. Gezien de alomvattende, rieten kap van de boerderij ontbrak het op de verdieping aan voldoende daglicht. De veel hogere gootlijst aan de achterkant, in vergelijking met de overige zijden, deed vermoeden dat de boerderij daar niet meer intact was. Met de verbouwing is de historische boerderij in zijn contouren hersteld én wordt hedendaags wooncomfort bewerkstelligd. Een inpandig terras introduceert een intermediaire ruimte tussen binnen en buiten. Een strook uit de rieten kap in de langsgevel is voorzien van dakramen afgewisseld met houten planken. Ter hoogte van deze strook is in de achtergevel ruimte voor een loggia gecreëerd. De onderverdeling van de achtergevel in riet- en pannendak komt sterk overeen met de oorspronkelijke situatie, zo bleek uit de vergelijking met een oude foto van de boerderij.