Projecten Cor Kalfsbeek en Sibylle Kalfsbeek

Woonhuis annex kantoor

Paterswolde

In overleg met monumentenzorg is voor een hedendaags 'landgoedtype' gekozen ten opzichte van het aan de noordkant gelegen en als rijksmonument beschermde landgoed Westerbroek. Gezien het langgerekte karakter van de verkavelingstructuur heeft dat geleid tot een huis met niveauverschillen, platte daken en ruime overstekken op een langwerpig grondplan Het domein van de kinderen met een eigen entree bevindt zich op het tuinniveau. Koken, eten en terras bevinden zich op de 1e bouwlaag, wonen en terras op de 2e bouwlaag en slapen met loggia op de 3e bouwlaag. De woning is nabij de zuidelijke boomwal gesitueerd om eventuele ontwikkelingen op het nu nog agrarische terrein aan de zuidzijde in de toekomst op te vangen. Deze geslotenheid wordt versterkt door de 'rugzak' bekleding met zink. Hierin bevindt zich op de begane grond de entree en op de verdieping tussen de 2e en het 3e bouwlaag de 'bedsteden' voor gasten.
Het boerderijtje maakt deel uit van het beschermde buitengebied. Voor een gedeelte is het gesloopt om vrij uitzicht vanuit het huis richting het landgoed aan de overkant van de weg te realiseren. Binnen de open kap is een in hout eigentijds sober gedetailleerde doosvorm geschoven t.b.v. een spreekkamer terwijl de open 'deel' een kantoorfunctie heeft gekregen.