Projecten Cor Kalfsbeek en Sibylle Kalfsbeek

Schuurhuis

Paterswolde

Het woonhuis staat op de plaats van een oud boerderijtje in het buitengebied te midden van een oud singellandschap. De schuurvorm van het huis is zodanig gekozen dat het zich voegt naar het agrarisch karakter en de lineaire lijnen van het landschap versterkt. De positie van de garage en de schermen organiseren privacy in de voortuin en onttrekken vanuit de woning het parkeren aan het oog.

Het schuurhuis is simpel van vorm en het materiaal sober gedetailleerd. De gevelopeningen worden altijd van zowel houten vlonders als door beweegbare houten lamellen in galvaniseerde kaders begeleid. De houten vlonders zweven boven het licht verhoogde terrein en isoleren het huis van zijn omgeving en hiermee het autarke karakter van het huis accentuerend. De functie van de lamellen is zowel zonwering als bescherming tegelijkertijd. De combinatie hout en staal verhoogt de agrarische referentie.

De plattegrond is vanaf de weg gezien asymmetrisch en vanaf de entree aan de noordkant symmetrisch georganiseerd. De plattegrond van de begane grond is volledig open: hal met keuken werken als verdeler voor verdieping en ontsluiting begane grond. Via de keuken bereikt men het kantoorgedeelte aan de straatkant en het woongedeelte aan de kant van het openlandschap. De open plattegrond wordt vooral onderverdeeld via het inpandige overdekte terras.