Projecten Cor Kalfsbeek en Sibylle Kalfsbeek

Woonhuis

Borger

Door het maaiveld op te hogen, werd het voor deze woning gewenste bouwprogramma gerealiseerd binnen de bouwvoorschriften wat betreft goot- nokhoogte en vloeroppervlak. Deze ingreep maakt aan één kopgevel een inrit met verdiepte garage voor drie auto's mogelijk en aan de andere kopgevel een gastenappartement met een zee van daglicht van de westzijde. Tussen garage en gastenverblijf in het souterrein liggen spel- en bergruimtes. Een glazen strook in de vloer van de begane grond zorgt in de ondergelegen verblijfsvertrekken voor aanvullend daglicht.

Als referentie aan de afgebrande boerderij die voorheen op de kavel stond, kreeg het woonhuis een opzet van een boerenschuur met een oost - west oriëntatie. In de relatief gesloten noordgevel bevindt zich de entree en in de zuidgevel een reeks van grote stalen schuifdeuren met houten lamellen voor zon- en inbraakwering. Het eenvoudige hoofdvolume met kap en een materialisering in donker gebeitst red cedar en verzinkt stalen dakplaat geven het huis de gewenste agrarische uitstraling. Ook in de plattegronden komt het schuurconcept tot uiting, in zichtlijnen over de volle breedte en lengte van het huis en in de situering van nevenfuncties aan de zijkant of juist als solitair element in het midden van de ruimte.