Projecten Cor Kalfsbeek en Sibylle Kalfsbeek

Woonhuis

Essen

De 0,5 ha grote kavel van deze woning in een gehucht onder de rook van de stad Groningen bestaat voor 40% uit bos. Aan de noordzijde is de bestaande garage met zadeldak bestemd als bergruimte en verlengd met een carport. De situering tegen een oostelijke bosrand en een bestrate, als woonoriëntatie weinig interessante noordkant heeft geleid tot een relatief lang en smal, evenwijdig aan de garage gesitueerd huis, dat maximaal op het zuiden georiënteerd is. De gevel aan de noordzijde is vrijwel gesloten, terwijl aan de kant van de tuin op het zuiden een goeddeels door het dak overkapt balkon boven een terras voor de tempering van al te fel zonlicht zorgt. Balkon en terras zijn opgevat als intermediaire ruimtes tussen binnen en buiten. Aan de westkant resulteert een soortgelijke ruimte in een beschutte entree.