Projecten Cor Kalfsbeek en Sibylle Kalfsbeek

Woonhuis annex theeschenkerij

Vledder

Het naar achteren geplaatste woonhuis heeft een heel andere expressie dan de kleine boerderij aan de weg. Het woonhuis is ook nadrukkelijk anders dan het, aan de noordkant gelegen, en als rijksmonument beschermde, landgoed Westerbroek. Door het langgerekte karakter van de verkavelingstructuur heeft het huis niveauverschillen, platte daken en ruime overstekken op een langwerpig grondplan. Het domein van de kinderen heeft een eigen entree en bevindt zich op het tuinniveau. Koken, eten en terras bevinden zich op de 1e, wonen en terras op de 2e en slapen met loggia op de 3e bouwlaag. De woning is nabij de zuidelijke boomwal gesitueerd. Eventuele ontwikkelingen op het nu nog agrarische terrein kunnen in de toekomst het vrije uitzicht naar de drie andere kanten niet meer verstoren. Deze geslotenheid wordt versterkt door de 'rugzak' bekleed met zink. Hierin bevindt zich op de begane grond de entree en op de verdieping tussen het 2e en het 3e niveau de 'bedsteden' voor gasten.
De boerderij maakt deel uit van het beschermde buitengebied. Voor een gedeelte is het gehandhaafd
en voor een gedeelte is het afgekapt om vrij zicht vanaf het huis richting het tegenover liggende landgoed te creëren. Binnen de open kap is in hout een eigentijdse, sober gedetailleerde doosvorm geschoven t.b.v. een spreekkamer terwijl de 'deel' een kantoorfunctie heeft.