Projecten Cor Kalfsbeek en Sibylle Kalfsbeek

Woonhuis annex atelier

Lieveren

Het programma voor de uitbreiding van een landelijk gelegen, rietgedekt woonhuis uit de jaren '30 betrof een carport en berging, een ruim atelier op het noorden met annex een buitenexpositieruimte alsmede woon- en slaapvertrekken. Het volume dat daarmee gemoeid is, is veel groter dan de bestaande woning. Uit respect voor het bestaande is besloten tot nieuwbouw middels een geheel ander volume. De materialen waarin de nieuwbouw is uitgevoerd, waaronder eterniet golfplaat en onbehandeld western red cedar, hebben een natuurlijke uitstraling passend in het omringende landschap.

Door de carport en berging te lijnen met het bouwdeel voor wonen en slapen en ertussen de buitenexpositieruimte te situeren, zijn de nieuwe volumes een samenhangend geheel gaan vormen. Een corridor haaks erop verbindt de nieuwbouw met de bestaande woning. Een dakoverstek aan de entreezijde voorkomt spiegeling in de ramen, zodat zicht wordt geboden op een patiotuin en het weidse landschap erachter. In het verlengde van de corridor leidt een luie trap naar de leefruimte op de verdieping. Daar kadert een groot vierkant raam het landschap als een schilderijlijst in.