ontwerp
Uitgangspunten nieuwbouw woonhuis Havelte
Argumentatie sloop huidige boerderij
De huidige boerderij – voor 99% nieuwbouw en in gebruik als woning – is een verkorte versie van ca. 25 m lengte van de oorspronkelijke boerderij (Rijksmonument) van ca. 37 m lengte.
Het dak heeft een ‘strakke’ nok en bijbehorende ‘strakke’ dakvlakken.
In plaats van de oorspronkelijke twee baander (lange versie) is er één baander in gebruik als entree en op een andere plek. De gevels zijn van 100% gevelsteen opgetrokken i.p.v. gedeeltelijk met hout bekleed. Het ‘kathedraal’ effect van de historische deel is geheel verdwenen en de gebintconstructies zijn én in aantal én in karakter geheel afwijkend van het voorheen ‘Saksische ‘ type.
De bijgebouwde schuur is van hetzelfde type als de huidige boerderij, bovendien is aan de westzijde een platdak volume over de gehele lengte toegevoegd.
De lengte / breedte verhouding van de schuur dient aangepast te worden.
Uitgangspunten nieuwbouw
De locatie vraagt om een bouwblok met een globale lengte zoals het ‘historisch’ volume ook mede door de aanwezigheid van het ‘historische’ ontsluitingstracé.
De referentie voor het nieuwe woonhuis dient de historische schuur te zijn, op een hedendaagse manier vertaald. Een volume, langwerpig en rechthoekig van bouwvorm en afgedekt met een zadelkap komt globaal op dezelfde plek te staan.
In verband met de hoog gelegen noord – es welke afwatert naar het zuiden is onder het gehele huis een betonkelder gepland met de bedoeling het vele water via de bovenkant van de aanwezige leemlaag (ca. 40 cm beneden het maaiveld) rondom het woonhuis te leiden.
De zeer hoge vochtigheidsgraad in het huidige woonhuis dwingt ons ertoe.
De dakhelling wordt ca. 45 ⁰ en de druiplijn ca. 1.90 m boven het aansluitende maaiveld aan de noordzijde, de kant van de openbare weg. De nokhoogte wordt ca. 9.15 m boven hetzelfde maaiveld.
Het woonhuis wordt uitgevoerd in bruin/paars gesinterde handvorm baksteen met een kleine voeg van ca. 7 mm. Het dak wordt deels met riet en deels met rood koper bedekt. De nok en de schoorstenen worden met rood koper bekleed.
Aan de zuidzijde worden de noordelijk gelegen lage dakvlakken met rood koper bedekt terwijl de zuidelijk gelegen lage dakvlakken voor 100% met pv panelen worden belegd.
In de dwarsdoorsnede wordt een asymmetrische houten doos constructie geplaatst.
Op de begane grond zijn de logeer- en ouderslaapkamer met bijbehorende badkamers en de keuken en eetkamer gesitueerd – op de verdieping bevinden zich de kamers van de kinderen. De houten doos
‘prikt’ aan de zuidzijde door het dakvlak waardoor over de gehele lengte van de doos een doorgaande horizontale glasstrook wordt gecreëerd t.b.v. de kinderkamers aan de buitenkant van louvres tegen de zon voorzien.
Dit resulteert over de gehele lengte van het huis in een 100% hoge doorgaande open kapruimte in het interieur en eindigt in twee hoge kamers op de uiteinden van het huis. Hiermee wordt aan de gewenste ‘kathedraal’ beleving van de historische boerderij gerefereerd.
In de lange verkeersstructuur tussen deze twee ruimten zijn stalen kolommen h.o.h. 2.60 m geplaatst en tot een ronde vorm bekleed met hout.
Cor Kalfsbeek
14.07.2012